Bit će sve dobro.

Jedna od onih u koju sam uvijek najmanje vjerovala jer je dolazila, logično, kad mi je trebala utjeha. Neko bespomoćno stanje je bilo u pitanju svaki put kad je Mater ovo izgovarala. I uvijek sam vjerovala u njenu procjenu.

Ta konstatacija dolazila bi nakon seciranja problema u kojem sam se našla. Tješilo me u tim mladim naivnim godinama kad je bilo prikladno vjerovat da mame sve znaju. Međutim, sjećam se točno situacije kad je to izgovorila i kad sam pomislila kako ona pojma nema hoće li bit dobro. Najednom sasvim novi set problema. I taj trenutak kad sam shvatila da ne zna, postao je trenutak kad je postalo prikladno nešto drugo, a to je da sama progutam svoje sranje u kojem sam se našla i nađem izlaz. Makar mentalni ako već ne opipljivi i izvedivi.

Tekuća godina pokazala nam je puno o bespomoćnosti. Tako da me ne čudi vlastiti šok kad sam u nekom trenutku života saznala da nitko živ pojma nema hoće li bit dobro, kamoli moja Mater. Naučena da se ne skrivam i ne bježim, barem ne nakon što uočim da to radim, krenula sam smišljat – i šta sad? Kako dalje kad je upitno da će sve bit dobro.

Svi ti problemi sa svijetom, kako kompletnim, tako i onim našim mikro, često su toliko teški da stvarno čovjeku dođe sakrit se pod jorgan u fetus položaju i čekat – da bude dobro.

Vjerujem da nam je dobar dio predodređen, neka mi oproste svi ateisti ovog svijeta. Ali vjerujem i da je do nas puno toga. I vjerojatno baš zato sumanuto ponavljamo jedni drugima Bit će dobro. Ne znamo hoće li, ali na nama je da probamo da bude.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s